Příprava je 90% úspěchu, vždy to bylo a bude. Jednou jsem to podcenil a nebylo to ono. Proto už nikdy nepodcením přípravu základů.
1 | Cibuli dávám zhruba stejně objemu jako je masa – ne ve stejné hmotnosti. Cibuli nakrájíme na kostičky a začneme ji na sádle restovat. Restujeme pomale a dlouho, abychom chytili správnou barvu a chuť. Záleží na množství, ale takových 10 min. je jistých. Nejčastější chyba je, že se jen rychle opeče a jde se dále. |
2 | Teď bude třeba dbát na to, že je třeba přidat červenou papriku. Hrnec dáme dolů z plotny, přidáme papriku a smícháme. Vrátíme zpět na sporák, ale jen na mírný oheň, aby se paprika nespálila a nezhořkla. Stále mícháme, aby se krásně spojila paprika s tukem a cibulkou. |
3 | Když se nám vše krásně spojilo, podlijeme to trochou vody. Ne moc, jen aby se z toho spravila taková řidší kaše. Mícháme a čekáme než se vysmaží tuk a pak to zopakujeme ještě jednou. Při přípravě základu nikdy neodcházejte, musí se stále míchat. Tyto první 3 body v receptě jsou podle mého 90% úspěchu. |
4 | Jakmile máme z cibulového základu opět vysmažený tuk, pridáme na větši kostky pokrájené maso. Ale je důležité, aby tam nebyla žádná šťáva, protože chceme maso opékat, ne dusit. Opekáme a mícháme cca 9 minut. Zase je důležité, aby se nic nepřipálilo. |
5 | Pokud je maso již správně opečené, podlejte jej ještě vodou (vždy jen teplou, abychom nezastavili proces ochucení), ale vždy jen tak, aby se dusilo ve vlastním šťávě a ne ve vodě. Dusit se bude dlouho, proto je třeba sledovat, kolik je tam vody a sem tam to i promíchat Teď můžete klidně přidat i sůl a čerstvě mletý pepř. |
6 | Připravíme si rajčata, ale musí to být skutečná rajčata i s chutí, ne jenom klasická červená hmota ze supermarketu bez vůně a chuti. Zbavíme je šlupky, nakrájíme na kousky a hodíme k masu. Dejte je asi 30 minut dusit. Je jasné, že se rozvaří, ale o to přesně jde, aby maso dostalo jejich chuť. |
7 | Když už je maso skoro hotové, přidejte na plátky nakrájenou papriku. Jakmile se uvaří, tak všechno finálně dochutíme. Přidejte pár lístků oregána a tymiánu, pokud chcete využít bylinné zahrádky. Ale fakt jen trochu na ochucení a provonění. |
8 | Mám rád, když se maso úplně samo rozpadá na talíři. Já ho podávam s vlastním houskovým knedlíkem, protože kombinace této úžasné knedle a tohoto masa je prostě úplná špička 😛 |
Copyright © TvojeKucharka.cz 2017 - 2024
Publikování nebo další šíření obsahu tohoto serveru je bez písemného souhlasu zakázáno.
Janka10
20.12.2017 @ 22:09
Tedy… rozsáhlejší recept jsem zde neviděla 🙂 Škoda, že guláše nevařím.