100 g šípku má obsah vitamínu C 200 mg/g, citrón jen 40 mg/g.
Šípky jsou navíc bohatým zdrojem draslíku a rutinu, mají proto vliv na činnost srdce a cév.
Hodnota glykemického indexu je nízká.
1 | Šípky opláchneme vlažnou vodou. Lístek nebo stopka nám v žádném případě neuškodí. Šípky stačí rozmyxovat nahrubo tyčovým mixerem. Jde o to, narušit šípkům jejich strukturu. Zalijeme vodou a necháme v lednici 24 hodin louhovat. |
2 | Druhý den přecedíme přes plátýnko a zahřejeme. Nesmíme však uvést k bodu varu, abychom nezničili všechny pozitivní látky z šípku (vitamínu C, draslíku a rutinu). |
3 | Vmícháme cukr, šťávu z citrusů (citron a pomeranč) a přidáme med. Vše necháme rozpustit a vystydnout. |
4 | Následně přelijeme do čisté nádoby s víčkem. |
5 | Hotový šípkový sirup uchováváme po celou dobu v lednici a využíváme buď do vody nebo k oslazení čaje. |
Copyright © TvojeKucharka.cz 2017 - 2024
Publikování nebo další šíření obsahu tohoto serveru je bez písemného souhlasu zakázáno.