1 | Nejdříve si připravte kvásek. Kostku droždí rozdrobte do poloviny vlažného mléka. Přidejte lžíci cukru a vše zaprašte lžící mouky. Kvásek překryjte utěrkou a nechte ho vykynout nejlépe na teplém a suchém místě. |
2 | Následně vsypte obě mouky do mísy, osolte a doprostřed vytvořte důlek. Do důlku vlijte kvásek, zbytek mléka, rozklepněte do něj 3 žloutky, přidejte změklé máslo nebo tuk na pečení, namočené rozinky a nakonec přisypejte cukr, špetku anýzu a citronovou kůru. Ze všech ingrediencí vypracujte rukama nebo v kuchyňském robotu hutné těsto, které by se nemělo lepit. |
3 | Těsto nechte aspoň hodinu odpočinout, aby ještě znovu nakynulo. |
4 | Následně z těsta vytvořte bochánek a opět ho dejte kynout, tentokrát stačí už jen půl hodinka. |
5 | Pokud by byl mazanec příliš velký, rozdělte ho na dva bochánky. |
6 | Vykynutý bochánek pak potřete rozšlehaným vajíčkem s kapkou rumu. Bochánek posypejte plátky loupaných mandlí. Tyto plátky není třeba předem pražit, protože se opraží samy v troubě. |
7 | Mazanec vložte do předehřáté trouby na mřížku nebo na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 30-45 minut na 170 stupňů. Na závěr můžete teplotu lehce zvýšit, abyste vytvořili kůrčičku, dejte ale pozor, ať se mazanec nespálí! |
8 | Hotový mazanec podávejte nakrájený na plátky a pocukrovaný moučkovým cukrem. |
Copyright © TvojeKucharka.cz 2017 - 2024
Publikování nebo další šíření obsahu tohoto serveru je bez písemného souhlasu zakázáno.
Jan-stul
14.4.2023 @ 10:27
Je výborný