Kuchařskému umění se dnes může naučit každý i v domácích podmínkách, informace jsou dostupné v kuchařkách, na internetu i v televizních show. Jak se stát opravdu dobrým amatérským kuchařem?
Začněte od základů
Stejně jako dům potřebuje základy a strom se neobejde bez kořenů, kuchařské umění stojí na základních technikách a znalostech.
Jednou ze základních dovedností je krájení zeleniny. Prakticky u každého trochu složitějšího receptu vás určité krájení zeleniny čeká, techniku krájení byste proto měli dokonale ovládat. Ušetříte si díky tomu spoustu času a nervů, předejdete zranění a pokrmy budou lépe vypadat.
Na trénink krájení je jako stvořená cibule. Ta je v české kuchyni hojně využívána a můžete tak na ní trénovat správné uchopení nože, držení zeleniny a techniku řezu.
Krájecích technik je dle typu zeleniny a požadované úpravy několik, na internetu naleznete spoustu výukových videí zkušených kuchařů, které vám taje krájení přiblíží.
Máte doma kvalitní vybavení?
Možná brzy zjistíte, že i přes veškerou snahu vám krájení zkrátka nejde tak dobře jako zkušenějším kolegům. Kromě chybějící praxe to může být i vybavením. Ve většině domácností jsou nože používáním velmi otupené. Každý správný kuchař by však měl mít svou výbavu dokonale ostrou. Před každým krájením je vhodné naostřit nůž ocílkou, jednou za čas by pak měly nože putovat na naostření k profesionálovi.
K dobrému vaření patří samozřejmě i další kvalitní vybavení – pánve, hrnce, obracečky, spotřebiče, prkénka a pro stylové servírování i pěkné nádobí. To může být poměrně nákladná záležitost, se kterou může v začátcích pomoci rychlá půjčka. Je škoda podávat kvalitní jídlo na zašlých talířích a jíst je levným příborem.
Sledujte, čtěte, studujte
Kuchař se musí celoživotně vzdělávat. Učit se novým receptům, objevovat nové chutě a poznávat moderní postupy. Gastronomie se neustále vyvíjí ruku v ruce s tím, jak se vyvíjí i lidská společnost, a přestože základní techniky zůstávají stejné, pokrmy jsou jinak tučné, jinak sladké, podává se jiné množství a zásadně se obvykle liší způsob servírování. Co platilo před deseti lety, nemusí platit dnes.
Bez tréninku to nepůjde
Nikdo učený z nebe nespadl. V gastronomii navíc platí, že kuchařem se nestanete čtením kuchařek. Kuchařina je řemeslo a k jeho ovládnutí se musíte doslova provařit. Málokterý pokrm se povede napoprvé, nevěste ale hlavu a zkoušejte dané postupy znovu. Jednou se zadaří a vy oslníte svým uměním rodinu i přátele. A jednou třeba zazáříte i v televizní show.