Rádi zkoušíte nové chutě nebo jste milovníky Bulharska a místní kuchyně? Zkuste si doma uvařit pokrm zvaný škembe čorba nebo dršťkovou polévku, kterou lze podávat teplou i studenou.
- Ingredience:
- 100 g telecích nebo hovězích drštěk
- sůl
- 70 ml mléka nebo smetany
- 1 vejce
- (pálivá) červená paprika
- česnek
- ocet
- černý pepř
Postup:
- Očištěné a omyté dršťky vložíme do studené vody na 12 hodin s tím, že přibližně každé 2 hodiny vodu vyměníme.
- Následně v hrnci přivedeme vodu k varu. Lze použít obyčejný hrnec, v němž se dršťky budou vařit 6 až 8 hodin, nebo tlakový, ve kterém se budou hotové za hodinu až hodinu a půl. Během vaření sbíráme pěnu z povrchu.
- Po tom, co dršťky změknou, přidáme sůl a povaříme ještě pět minut.
- Pak dršťky vytáhneme a nakrájíme nadrobno.
- Vývar necháme dál vařit a přilijeme do něj mléko nebo smetanu s rozšlehaným vejcem.
- Přidáme dršťky a znovu necháme vzkypět
- Hotovou polévku servírujeme spolu s kořením jako je červená paprika nebo černý pepř a čerstvým česnekem naložený v octu. Každý si tak polévku může dochutit dle vlastní libosti.
Bulhaři tuto polévku považují za skvělý lék na kocovinu, dříve byla také velice oblíbená u manuálně pracujících a existovaly dokonce restaurace, které vařily jen tuto polévku – tak zvané škembedžinice. Pokud si tedy přejete ochutnat opravdu poctivou a tradiční bulharskou dršťkovou polévku a další speciality bulharské kuchyně vyrazte na dovolenou do Bulharska s CK Blue Style.
Zdroj fotografií: shutterstock.com, Blue Style a.s.