Z naší kuchařky jsme vybrali čtyři recepty na kynuté ovocné knedlíky. Nechte se inspirovat 😊
Jako ovoce můžete použít prakticky cokoli, my jsme zvolili jahody, meruňky a borůvky. Ale jeden z receptů je s mákem.
Všechny čtyři recepty jsou na kynuté knedlíky, přičemž tři jsou vařené ve vodě a jeden na páře.
Dobrou chuť.
Recepty na kynuté knedlíky, které jsme pro vás vybrali:
✅ Kynuté jahodové knedlíky vařené na páře
✅ Kynuté knedlíky s povidly a mákem
Recept – Kynuté jahodové knedlíky vařené na páře
Suroviny:
- 10g droždí
- 250ml vlažného mléka
- 1 lžíce moučkového cukru
- 70g másla do těsta
- 100g másla na polití hotových knedlíku
- 2 vejce
- 125g měkkého tvarohu na těsto
- 250g měkkého tvarohu na posypku
- 500g polohrubé mouky
- sůl
- 400g větších čerstvých jahod do knedlíků
- 250g jahod na ozdobu
- 100ml zakysané smetany
- 4–5 lžic mléka
- 100g moučkového cukru
Postup přípravy receptu:
- Polovinu mléka, polovinu cukru na těsto a trochu mouky promíchejte s droždím v misce a nechte rozvinout kvásek.
- Hotový kvásek promíchejte se zbytkem mouky, cukru, mléka, vejci a tvarohem promíchejte do měkkého těsta. V průběhu míchání přidejte trochu soli.
Těsto nechte kynou zhruba půl hodiny. - Těsto rozválejte na tenko a rozřezejte na čtverce 10×10 cm.
Do každého čtverce přidejte jednu nebo více jahod podle jejich velikosti a zabalte je těstem. Vzniknou knedlíky, které nechte dokynout ještě zhruba 15 minut. - Do velkého hrnce dejte trochu vody a pařák. Na něj ještě čistou utěrku na kterou budete pokládat knedlíky. Ty naskládejte dál od sebe – vařením se zvětší a neměly by se dotýkat. Vařte na páře zhruba 10 minut.
Při další várce knedlíků zkontrolujte vodu v hrnci, případně dolejte. - Knedlíky dejte na talíř, přelijte rozpuštěným máslem. Přelijte tvarohem, zakysanou smetanou a dle chuti cukrem.
Můžete přidat rozdrcené jahody jako oblohu.
Recept – Borůvkové kynuté knedlíky
Suroviny:
- 3/4 kostky droždí
- cukr moučka 3 lžíce
- 400g polohrubé mouky
- 200 ml mléka
- 1 vejce
- špetka soli
- borůvky
Postup přípravy receptu:
- Do mísy dejte mouku a udělejte do ní větší důlek. Do důlku vražte rozdrobené droždí, posypejte cukrem a přelijte necelou polovinou vlažného mléka.
Nepatrně posypejte moukou a promíchejte – pouze část v důlku! Nechte vzejít kvásek cca 15 minut. - Poté přimíchejte zbytek mouky, vejce a sůl.
Vzniklé těsto dejte kynout na teplé místo necelou hodinu. - Vykynuté těsto rozválejte a vyřežte z něj čtverečky. Na ně vložte menší lžíci borůvek a obalte je aby vznikl knedlík. Podle chuti můžete udělat velké knedlíky se spoustou ovoce nebo menší.
Vzniklé knedlíky nechte ještě chvíli dokynout a připravte si hrnec na vaření. - Knedlíky házejte do vroucí osolené vody. Opatrně aby se nepřichytily ke dnu ani k sobě navzájem. Vařte cca 10 minut.
- Jakmile knedlíky vyplavou na povrch, vyjměte je a udělejte v nich díru vidličkou.
- Podávejte na talíř a přelijte rozpuštěným máslem a cukrem.
- Dle chuti můžete doplnit vařené nebo syrové borůvky. Případně tekutý nebo strouhaný tvaroh.
Recept – Kynuté meruňkové knedlíky
Suroviny:
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 1/4 kg cukr krupice
- 20g droždí
- 300 ml mléka
- 2 vajíčka
- sůl
- 1/2 kg meruňek bez pecek
- 1/2 kg tvrdého tvarohu
- 100g másla
- 100g moučkového cukru
Postup přípravy receptu:
- Vypracujte těsto z mouky, cukru, vlažného mléka, droždí, vejce a trochu soli.
Těsto nechte na teplém místě kynout cca hodinu. Já dávám v zimně k radiátoru 🙂 - Vykynuté těsto rozválejte na zhruba půl až centimetr siný plát. Ten rozřežte nožem nebo rádlem na pizzu na čtverečky cca 7×7 cm.
- Do každého čtverečku těsta přidejte půlku meruňky. Případně celou bez pecky, pokud máte malé meruňky a větší čtverečky těsta.
Vytvarujte knedlík obalením těsta kolem celého ovoce. - Knedlíky vhoďte do osolené vroucí vody. Po pár vteřinách promíchejte aby se nepřilepily kde dnu hrnce.
Vařte dokud nevyplavou na hladinu – cca 10minut. Pak vyjměte. - Rozpusťte na slabě zahřáté plotně máslo v kastrůlku.
- Knedlíky dejte na talíř, přelijte máslem a posypte moučkovým cukrem a nastrouhaným tvarohem.
Recept – Kynuté knedlíky s povidly a mákem
Suroviny:
- 500 g polohrubé mouky
- 20 g droždí
- 1 lžička krupicového cukru
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- sůl
Nádivka
- 200 g švestková povidla
- 2 lžíce rumu
- 1 lžička skořice
Ozdobení
- 100 g mletého máku
- 100 g moučkového cukru
- máslo na polití
Postup přípravy receptu:
- Mouku prosejeme do mísy a do středu uděláme důlek. Rozdrobíme do ní droždí a přidáme lžičku cukru. Zalijeme polovinou vlažného mléka a necháme na teplém místě vykynout kvásek. Přidáme zbylé vlažné mléko, vejce, špetku soli a vše zpracujeme na tužší nelepivé těsto. Necháme na teplém místě nakynout. Povidlu smícháme s rumem a skořicí.
- Těsto po nakynutí rozválíme na plát silný asi 1 cm a rozkrájíme na čtverce. Na každý dáme lžíci povidel a zabalíme do kulky. Necháme na teplém místě ještě asi 15 minut kynout.
- Buchty vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 8 minut. Po uvaření je propíchneme vidličkou, aby vyšla pára a zůstaly kypré. Podáváme posypané mákem smíchaným s cukrem a polité máslem.