Z naší kuchařky jsme vybrali čtyři recepty na kynuté ovocné knedlíky. Nechte se inspirovat 😊

Jako ovoce můžete použít prakticky cokoli, my jsme zvolili jahody, meruňky a borůvky.  Ale jeden z receptů je s mákem.

Všechny čtyři recepty jsou na kynuté knedlíky, přičemž tři jsou vařené ve vodě a jeden na páře.

Dobrou chuť.

Recepty na kynuté knedlíky, které jsme pro vás vybrali:

 

✅ Kynuté jahodové knedlíky vařené na páře

✅ Borůvkové kynuté knedlíky

✅ Kynuté meruňkové knedlíky

✅ Kynuté knedlíky s povidly a mákem

 

Recept – Kynuté jahodové knedlíky vařené na páře

Suroviny:

  • 10g droždí
  • 250ml vlažného mléka
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 70g másla do těsta
  • 100g másla na polití hotových knedlíku
  • 2 vejce
  • 125g měkkého tvarohu na těsto
  • 250g měkkého tvarohu na posypku
  • 500g polohrubé mouky
  • sůl
  • 400g větších čerstvých jahod do knedlíků
  • 250g jahod na ozdobu
  • 100ml zakysané smetany
  • 4–5 lžic mléka
  • 100g moučkového cukru

Postup přípravy receptu:

  1. Polovinu mléka, polovinu cukru na těsto a trochu mouky promíchejte s droždím v misce a nechte rozvinout kvásek.
  2. Hotový kvásek promíchejte se zbytkem mouky, cukru, mléka, vejci a tvarohem promíchejte do měkkého těsta. V průběhu míchání přidejte trochu soli.
    Těsto nechte kynou zhruba půl hodiny.
  3. Těsto rozválejte na tenko a rozřezejte na čtverce 10×10 cm.
    Do každého čtverce přidejte jednu nebo více jahod podle jejich velikosti a zabalte je těstem. Vzniknou knedlíky, které nechte dokynout ještě zhruba 15 minut.
  4. Do velkého hrnce dejte trochu vody a pařák. Na něj ještě čistou utěrku na kterou budete pokládat knedlíky. Ty naskládejte dál od sebe – vařením se zvětší a neměly by se dotýkat. Vařte na páře zhruba 10 minut.
    Při další várce knedlíků zkontrolujte vodu v hrnci, případně dolejte.
  5. Knedlíky dejte na talíř, přelijte rozpuštěným máslem. Přelijte tvarohem, zakysanou smetanou a dle chuti cukrem.
    Můžete přidat rozdrcené jahody jako oblohu.

Recept – Borůvkové kynuté knedlíky

Suroviny:

  • 3/4 kostky droždí
  • cukr moučka 3 lžíce
  • 400g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • borůvky

Postup přípravy receptu:

  1. Do mísy dejte mouku a udělejte do ní větší důlek. Do důlku vražte rozdrobené droždí, posypejte cukrem a přelijte necelou polovinou vlažného mléka.
    Nepatrně posypejte moukou a promíchejte – pouze část v důlku! Nechte vzejít kvásek cca 15 minut.
  2. Poté přimíchejte zbytek mouky, vejce a sůl.
    Vzniklé těsto dejte kynout na teplé místo necelou hodinu.
  3. Vykynuté těsto rozválejte a vyřežte z něj čtverečky. Na ně vložte menší lžíci borůvek a obalte je aby vznikl knedlík. Podle chuti můžete udělat velké knedlíky se spoustou ovoce nebo menší.
    Vzniklé knedlíky nechte ještě chvíli dokynout a připravte si hrnec na vaření.
  4. Knedlíky házejte do vroucí osolené vody. Opatrně aby se nepřichytily ke dnu ani k sobě navzájem. Vařte cca 10 minut.
  5. Jakmile knedlíky vyplavou na povrch, vyjměte je a udělejte v nich díru vidličkou.
  6. Podávejte na talíř a přelijte rozpuštěným máslem a cukrem.
  7. Dle chuti můžete doplnit vařené nebo syrové borůvky. Případně tekutý nebo strouhaný tvaroh.

Recept – Kynuté meruňkové knedlíky

Suroviny:

  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 1/4 kg cukr krupice
  • 20g droždí
  • 300 ml mléka
  • 2 vajíčka
  • sůl
  • 1/2 kg meruňek bez pecek
  • 1/2 kg tvrdého tvarohu
  • 100g másla
  • 100g moučkového cukru

Postup přípravy receptu:

  1. Vypracujte těsto z mouky, cukru, vlažného mléka, droždí, vejce a trochu soli.
    Těsto nechte na teplém místě kynout cca hodinu. Já dávám v zimně k radiátoru 🙂
  2. Vykynuté těsto rozválejte na zhruba půl až centimetr siný plát. Ten rozřežte nožem nebo rádlem na pizzu na čtverečky cca 7×7 cm.
  3. Do každého čtverečku těsta přidejte půlku meruňky. Případně celou bez pecky, pokud máte malé meruňky a větší čtverečky těsta.
    Vytvarujte knedlík obalením těsta kolem celého ovoce.
  4. Knedlíky vhoďte do osolené vroucí vody. Po pár vteřinách promíchejte aby se nepřilepily kde dnu hrnce.
    Vařte dokud nevyplavou na hladinu – cca 10minut. Pak vyjměte.
  5. Rozpusťte na slabě zahřáté plotně máslo v kastrůlku.
  6. Knedlíky dejte na talíř, přelijte máslem a posypte moučkovým cukrem a nastrouhaným tvarohem.

Recept – Kynuté knedlíky s povidly a mákem

Suroviny:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • sůl

Nádivka

  • 200 g švestková povidla
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička skořice

Ozdobení

  • 100 g mletého máku
  • 100 g moučkového cukru
  • máslo na polití

Postup přípravy receptu:

  • Mouku prosejeme do mísy a do středu uděláme důlek. Rozdrobíme do ní droždí a přidáme lžičku cukru. Zalijeme polovinou vlažného mléka a necháme na teplém místě vykynout kvásek. Přidáme zbylé vlažné mléko, vejce, špetku soli a vše zpracujeme na tužší nelepivé těsto. Necháme na teplém místě nakynout. Povidlu smícháme s rumem a skořicí.
  • Těsto po nakynutí rozválíme na plát silný asi 1 cm a rozkrájíme na čtverce. Na každý dáme lžíci povidel a zabalíme do kulky. Necháme na teplém místě ještě asi 15 minut kynout.
  • Buchty vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 8 minut. Po uvaření je propíchneme vidličkou, aby vyšla pára a zůstaly kypré. Podáváme posypané mákem smíchaným s cukrem a polité máslem.